Att dö med förnuft – tankar om döden från antiken till vår tid

Onsdagen den 29 augusti kl. 18:00

Vi ska alla dö.Insikten har skrämt och förföljt mänskligheten sedan vi blev medvetna varelser. Men har vår inställning till döden förändrats genom historien?

I sin nya bok Kort om döden tar Lennart Lundmark avstamp i stoicismen, den antika filosofi som förespråkade ett rationellt förhållande till livets slut. Han berättar bland mycket annat om den tidiga kristendomens martyrer som med hänförelse mötte vilddjuren på arenan, men leder också resonemangen fram till vår egen tids svåra frågor.

I dag handlar den brännande diskussionen om livets absoluta slutskede. Är det läkarens plikt att hålla patienten vid liv så länge som möjligt oavsett det lidande det kanske orsakar?

Kort om döden växte fram ur två motsägelsefulla drag i vår kultur. Vi diskuterar döden rationellt när det exempelvis gäller att avbryta behandlingen av döende patienter. I andra sammanhang mystifierar vid döden eller försöker trolla bort den genom att inte ens nämna ordet.

Motsättningen mellan förnuft och vidskepelse ifråga om döden är uråldrig. Lundmark lägger grunden genom att ställa antik filosofi och tidig kristendom mot varandra. Sedan tar han upp aktuella frågor som hjärndöd, dödshjälp och nyare rön om människan i livets slutskede

Om föreläsaren: Lennart Lundmark är docent i historia och var länge lärare och forskare vid Umeå universitet. Under senare år har han ägnat sig åt kulturjournalistik och rättshistoriska utredningar.

ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm. Entré: 60 kr

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s