Filosoficafé: Vems är felet?

Tisdagen den 21 augusti klockan 19:00 (OBS tiden) på Café Ritorno, Odengatan 80.

Gunnar Björnsson leder samtalet kring VEMS ÄR FELET? En diskussion om moraliskt ansvar i en komplex värld

Frågor om ansvar spelar en viktig roll såväl för våra relationer som för vårt tänkande kring moral och politik. Vad vi uppfattar oss själva och andra människor som ansvariga för påverkar våra känslor av indignation eller skuld, liksom våra uppfattningar om rättvis fördelning, rättfärdiga straff och sociala skyddssystem.

Samtidigt är dessa frågor djupt problematiska. Hur förenar man exempelvis tillskrivandet av moraliskt ansvar med en allt större vetenskaplig förståelse av oss själva? Kan vi vara ansvariga för handlingar som förklaras av genetik, uppväxt, eller andra omständigheter? Och hur kan ansvar tillskrivas för händelser som är samlade effekter av beslut tagna av miljontals människor, såsom miljöproblem eller politiskt förtryck? Kan en enskild människa vara medansvarig till klimatförändringar därför att hon äter nötkött, flyger till Thailand på semester eller röstar på ett parti utan miljöambitioner?

Gunnar Björnsson, professor i filosofi vid Umeå universitet, leder diskussionen kring dessa frågor med utgångspunkt i sin forskning på området.

Vi håller till i det stora rummet längst in (alltså inte i rummet till höger som vid tidigare tillfällen). Kom gärna i god tid före klockan 19 så att du hinner beställa kaffe/te eller något att äta. Café Ritorno serverar fika, pajer, sallader, mackor och varma rätter till rimliga priser. För att underlätta planeringen ber vi dig anmäla om du tänker komma. Skicka ett mail till Sören Holst, holst@fysik.su.se .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s