Höstens läsecirklar

Det är nu dags att anmäla sig till höstens läsecirklar.
I läsecirklarna träffas man kvällstid ett antal gånger i liten grupp (5 – 12 personer) och diskuterar kring en bok. I höst planerar vi för cirklar kring fem böcker:

Stephen Law: KORT OM HUMANISM
Boken utforskar hur humanismen använder vetenskap och förnuft för att komma underfund med världen. Här granskas och ifrågasätts de vanligaste missuppfattningarna i den samtida religionsdebatten – som att också ateism och humanism skulle vara ”religiösa” synsätt, att moralen inte skulle kunna existera utan Gud och att våra liv i så fall skulle sakna syfte.
Cirkelledare: Lasse Höglund
Veckodag: måndagar

Torbjörn Tännsjö: PRIVATLIV
Tännsjö granskar kontroversiella frågor om integritet och övervakning med utgångspunkt i olika moralfilosofiska traditioner. Efter läsningen kan man inte tänka på samma sätt som tidigare kring begrepp som heder, öppenhet och privatlivets helgd.
Cirkelledare: Ulf Gustafsson
Veckodag: tisdagar

Peter Singer: PRACTICAL ETHICS
Boken är en grundlig genomgång av utilitarismens syn på frågor kring liv och död. Vad kan menas med “alla människors lika värde”? Varför är det fel att döda? Singer knyter samman de moralfilosofiska argumenten med brännande aktuella frågor som abort, dödshjälp, djurrätt, vårt ansvar för miljön med mera.
OBS: Det är den omarbetade tredje upplagan (från 2011) av boken som vi kommer att diskutera. (Tyvärr finns den ännu inte översatt till svenska.)Cirkelledare: Sören Holst
Veckodag: onsdagar

Alain de Botton: RELIGION FÖR ATEISTER
Ateisten Botton menar i sin nya bok att den sekulära världen har mycket att lära av religionen och dess utövare och tycker att ateister och agnostiker borde plocka russinen ur den religiösa kakan. Religionerna skänker gemenskap, de stimulerar till hjälpsamhet och kulturengagemang. Vad kan humanisterna lära av denna stimulerande och provocerande bok?
(Boken ska komma ut i svensk översättning i mitten av september.)Cirkelledare: Carl-Johan Kleberg
Veckodag: torsdagar

Lawrence Krauss: A UNIVERSE FROM NOTHING
Lawrence Krauss tar oss med tillbaka till början av början, och förklarar vad fysiken har att säga om hur universum uppstod – och om hur det kommer att upphöra. ”Glöm Jesus,” säger Krauss, ”stjärnorna dog för att du skulle kunna födas.”
Cirkelledare: Cecilia Nordén
Veckodag: torsdagar

Vill du läsa och diskutera någon av dessa böcker? Skicka i så fall ett mail till Sören Holst (holst@fysik.su.se) och berätta vilken cirkel du vill vara med i. Vi vill ha din anmälan senast den 29 augusti.

När grupperna har formerats kommer deltagarna att kontaktas av respektive cirkelledare för att bestämma vilka kvällar man kommer att ses. Förhoppningsvis kan cirklarna komma igång mot slutet av september.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s