Läsecirklar hösten 2013

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till höstens läsecirklar. I läsecirklarna träffas man kvällstid ett antal gånger i liten grupp (5 – 12 personer) och diskuterar kring en bok.

Är du intresserad av att läsa och diskutera någon av nedanstående böcker? Om du inte redan anmält dig, gör det så snart som möjligt men senast den 11 september genom att skicka ett mail till Sören Holst (holst@fysik.su.se) och berätta vilken cirkel du vill vara med i.

När grupperna har formerats kommer deltagarna att kontaktas av respektive cirkelledare för att bestämma vilka kvällar man kommer att ses. Förhoppningsvis kan cirklarna komma igång i början av oktober.

Robert Wright: Och människan skapade Gud (2012)

Boken ger inte bara en inblick i religionens historia utan också i människans historia som samhällsvarelse i vidare bemärkelse, tillkomsten av byar och städer och ett mera organiserat samhällsliv m.m. Den som intresserar sig för historia kommer att gilla boken.

Cirkelledare: Lisbeth Rudemo. Veckodag: måndag

Thomas Bredsdorff, Lasse Horne Kjældgaard: Tolerans. Hur man lär sig leva med dem man hatar (2012)

Vad betyder det att vara tolerant? Först en djupdykning i toleransens historia med exempel från Jesu tid till Vilks, sedan berättelser om tolerans hämtade från litteraturens, teaterns och filmens värld. Intressant och tankeväckande läsning.

Cirkelledare: Anneli Noréus. Veckodag: tisdag

Eduardo Grutzky, Lars Åberg: Heder och samvete (2013)

I hedersideologin är individen underordnad familjens eller klanens värderingar, behov och anseende. Framför allt handlar det om att kontrollera sexualiteten, och då främst kvinnans. Hur kan en hedersideologi uppstå och hur kommer det sig att den kan leva vidare i ett modernt samhälle som Sverige?

Cirkelledare: Ulf Gustafsson. Veckodag: onsdag

Göran Rosenberg: Plikten, profiten och konsten att vara människa (2003)

Författaren diskuterar behovet av samhällsmoral på ett både kunnigt och personligt sätt. Han menar att egennyttan inte är tillräcklig utan att vi också har plikter mot våra medmänniskor. Bokens ämne är aktuellt inte minst med tanke på debatten om privata välfärdstjänster.

Cirkelledare: Per Lindberg. Veckodag: torsdag

Dag Øistein Endsjø: Sex och religion. Från kyskhetsbal till heligt homosex (2011)

En bok om religioners komplicerade förhållande till sex. Om hur sex i olika former förbjuds och påbjuds, fördöms och välsignas. Liksom varför vissa religiösa sexregler framhävs medan andra glöms bort.

Cirkelledare: Carl-Johan Kleberg. Veckodag: torsdag (preliminärt)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s